Jeg sætter min hat som jeg vil

Kært barn har mange navne

IMG_8963

Karma, Carna, Nana, Karca, Karna, Kana, Sana, Carina, og Ghana er nogle af de støvede forsøg på at skrive mit navn, jeg har oplevet. Okay, Karma synes jeg sgu er helt i orden, for som I måske allerede har luret, er jeg helt pjattet med alt der rimer på god karma.

I, der læser med på sådan nogenlunde regelmæssig basis, ved selvfølgelig godt at jeg hedder CANA. Men hvordan er det så lige med udtalen? Og hvor kommer navnet fra? Eller, hvor kommer jeg fra? Rigtigt mange af Jer spørger og det synes jeg bare er helt vildt dejligt. Tak for det.

Lang historie kort; Jeg er født og opvokset i sønderjylland, hvor mine forældre var hippier i 70’erne. Jeg er altså, fraset en lillebitte procentdel tysk, pæredansk.

Jeg tror mine forældre syntes det kunne være superflippet at lave sit eget navn, så min far fortæller stolt om, hvordan han transformerede Carina til Cana. Han syntes ikke at Carina, som han vidst ellers gerne ville have jeg skulle hedde, var smukt på skrift, så han fjernede de to bogstaver i midten.

Ca(ri)na. Cana. Ret nemt.

Bortset fra, at jeg er sønderjyde og mit navn derfor udtales med sønderjysk ”a”.

Ca(r)na.

Lige ud af landevejen når man er sønderjyde eller engelsktalende. For danskere i almindelighed: not so much. Pissemegabesværligt. Mange staver mit navn forkert, selvom jeg staver det for dem. Som om de tror jeg er evnesvag og ikke kan stave mit eget navn.

Det kan jeg godt.

Jeg elsker mit navn og synes i virkeligheden slet ikke det er mærkeligt. Det eneste der er mærkeligt er, at min storebror hedder Lars.

kys fra cana

   

32 kommentarer

 • Sissel

  Mit navn udfordrer også de fleste.. Mange vil gerne have det til at være Sisse og ellers så må jeg forklare hvordan det skal staves. Normalt plejer jeg at sige med to s’er i midten – det bliver så til sidssel.. ;) det så ikke i midten folkens, men ja ja.. nu har jeg opgivet medmindre det er på vigtige papir :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lolly

  Kender det alt for godt, er bliver kaldt mange mærkelig ting. Er også tit bleve spurgt om hvad mit rigtigt navn er, eller om jeg selv har fundet på det.. Og stave det, det må jeg altid.. Min bror har en noget så nordisk navn som Bjørn..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie-Pil

  Griner….. Kender det alt for godt, jeg er blevet spurgt om mine forældre var indianere øhhh nej det var de så ikke og jeg har heller ikke en bror der hedder Bue

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Har også spekuleret på hvor det navn kom fra, men har altid (hvert fald mens jeg har fulgt dig ) syntes at det er et smukt navn. Mange i dag har/får de besynderligste navne, men dit er bare usædvanligt på den fede måde! Og almindelige navne er heller ikke altid nemme. Venligst Malene (uden R) Duus (med 2 u’er) Kristensen (med K)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi har haft en hund, der hed Cana. Det var også et hjemmestrikket navn, hvor min far var meget fascineret af Italien og kunne en smule italiensk. På italiensk hedder hund cane, så når nu vores lille ny hundehvalp var en pige, måtte den hedde Cana, da de fleste hunkønsord får et a i enden :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • He he…. Mine forældre beskyldes ofte for at være blevet mere og mere underlige hvad angår navnevalg til deres børn. Ældste af mine tre storebrødre hedder OLE (!!!), derefter Laury og Roar… Og til sidst mig – Lu-ann

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cana

   HA HA HA!! Det er sgu da klasse! Har du nogensinde spurgt dem om der er en forklaring?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sie

  Kender alt for godt det med et underligt navn! Bliver også altid kaldt for alt andet end mit navn! Men sådan er det nok at være produkt af 70’er hippier :) kan husk jeg som barn bare gerne ville hedde noget normalt, men kunne i dag slet ikke forestille mig at skulle hedde et helt almindeligt navn :) mvh Sie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Ja må da også selv indrømme at jeg har udtalt dit navn forkert, når jeg har sat og læst din blog.

  Jeg kender selv problemet.
  Min familie hedder Obsen, og vi er de eneste i Danmark med dette efternavn.
  Det resultere i at folk ofte tænker “det er da stavet forkert” og skriver Olsen.

  Derudover er der ikke mange der udtaler det korrekt, første gang.
  De fleste udtaler Ob, med et langt O, men det udtales altså Opsen.

  Kh
  Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • TAK for en uddybende forklaring (samt svar i det tidligere indlæg) – nu ved jeg da, at jeg hele tiden har “sagt” det forkert inde i mit hoved ;) Jeg troede, det var KANA, ha ha :D Dejligt navn uanset <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ea

  Åh ja, med et lidt særligt navn (for sin alder om ikke andet), kender jeg en ting eller to med. Og jo jo – jeg møder også folk, som ikke kan stave det til – altså, når jeg bare siger hvad jeg hedder: “E-j-a-h?”, nej – blot E-A. Easy-peasy, at folk tror det er løgn!

  Ellers får jeg klassiske spørgsmål som: “Hvad hedder du rigtigt?”, “Er det kælenavnet for Ida?”, “Ea? Ej, har de stavet dit navn forkert?”, “Er du fra Danmark?” osv. osv. osv. :-)

  Dit navn er smukt – intet mindre! God dag og karma herfra ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Flot navn !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, sjovt med din bror, der “bare” hedder Lars :)
  Selv har jeg altid skulle stave til mit efternavn – på breve har der stået Græs, på dørtelefonen Glæns. En kombi af de to bliver til Græns, som er det rigtige ;) Hehe.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cana

   Ha ha, det er skægt med de sjove navne man af og til kan få, når navnet er svært at stave..
   Jeg har engang fået post til Karca Budhenschön (aka Cana Buttenschøn). Fnis!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi Kjeldgaard

  ….. Og så fik vi dit navn forklaret .
  Tusind tak for det(Karna)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stinna

  Hvor jeg dog kender det! Mit navn bliver til alt mulig andet – Stina, Stine, Stinne, Tine, Tina og Christina! Helt ærlig, så svært kan det da ikke være :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja Mølgaard Riis

  Herlig læsning som frembragte er stort smil og en del genkendelse fra min mands historier… :) Han hedder Wandy og er pæredansk. Hans forældre syntes han skulle have et specielt navn, hvilket de har klaret til UG med kryds og slange. Der står alt fra Wendy til Walter på hans breve. :) Det har vist ikke været nemt at være i hans sko som barn, men nu er han heldigvis glad for sit navn. Og jeg kan heller ikke komme op noget der ville passe bedre til ham. :)
  Og apropos din brors navn, så hedder Wandys søskende Vivian og Anders. ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja Mølgaard Riis

   Må hellere lige tilføje at det udtales Vandi – hvilket også er en yndet stavemåde… :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cana

   Ha ha, stakkels Wandy! Faktisk kender jeg også (til) én som hedder det samme – jeg troede “bare” udtalen var sådan, fordi vi af og til er lidt autonome med den slags her i Sønderjylland.
   KH Cana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hahahaha herligt med Lars!
  Hvis det er nogen trøst så skal jeg altid stave Olsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabrina Håkansson

  Elsker din sidste kommentar om din bror.. Ha ha ha ha.. Jeg hedder selv Sabrina og dem er der ikke mange af i dk! Da jeg var mindre ville jeg heller hedde Sofie (mit mellemnavn), for det var mere almindeligt og det udtalte eller stavede folk ikke forkert. Men i dag elsker jeg mit navn. Min kæreste og jeg er heller ikke i tvivl om at vores børn (når de kommer), skal have specielle navne. Tak for en fantastisk blog, som jeg er blevet total afhængig af :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sashia

  Fint navn

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg sætter min hat som jeg vil