Ny bil, running sushi og en åbning for at stille graviditetsspørgsmål

De bedste gammeldags fastelavnsboller!

image

I virkeligheden så smagte de der fastelavnsboller forleden – i ved, dem som jeg håbede udelukkende ville sætte sig på barmen – faktisk slet ikke særligt godt. Dét jeg normalt elsker ved lagkagehusets theboller, nemlig deres høje koncentration af kardemomme, syntes jeg pludselig blev for meget, sammen med den noget mangelfulde creme/remonce. Faktisk.

Derfor har jeg været i gemmerne og fundet en gammel opskrift frem, som jeg selvfølgelig ikke vil snyde jer for, for jeg lover – det er fastelavnsboller der vil noget og de er både lækre i dag og i morgen – og i overmorgen vil jeg tro, hvis nogen er i stand til at lade dem ligge og friste så længe.

Gammeldaws Fastelavnsboller

Start med bolledejen

2 dl mælk, gerne sød

50 gram gær

2 æg

4 spsk sukker

1 dl smagsneutral olie

500 gram hvedemel

Sådan gør du:

Mælken lunes og gæren smuldres og røres godt ud. Olie og salt tilsættes under omrøring. I en anden skål, piskes æg og sukker luftigt og vendes forsigtigt i skålen med væsken. Halvdelen af melet tilsættes og der røres rundt. Når de værste melklumper er udrørt tilsættes det resterende mel og dejen æltes godt igennem, indtil den er glat og smidig. Den kan godt klistre i starten, men efter en del æltning, bliver den mindre klæbrig. Hvis den klistrer for meget, tilsæt lidt mere mel. Når dejen er godt æltet igennem (allermindst 10 minutter) stilles den til hævning i 30-45 minutter.

Imens bolledejen hæver, laves cremen

3 æggeblommer

2 spsk. sukker

1 tsk. vaniljesukker

2 tsk. maizena

2 dl sødmælk

Sådan gør du:

Pisk æggeblommer, sukker, vaniljesukker og maizena sammen. Kog mælken op, tag den af varmen og pisk den i æggemassen. Hæld cremen tilbage i gryden og giv den et opkog under omrøring, hvor den hurtigt vil tykne og den tages derefter af varmen og stilles til afkøling.

Samling af fastelavnsbollerne

Tænd ovnen på 200 grader. Når bolledejen er færdighævet rulles den ud på et meldrysset bord til cirka 1 cm tykkelse. Dejen skæres i firkanter, cirka 10×10 centimeter. På hver firkant placeres en tsk creme og hjørnerne på bollen foldes tæt sammen mod midten og den helt lukkede bolle placeres med samlingen nedad på en bradepande beklædt med bagepapir. De fyldte og lukkede boller hæver i yderligere 20 minutter og pensles herefter med lidt af de æggehvider der kom til overs fra cremen og bages i cirka 12 minutter eller indtil de er gyldne.

image

Fastelavnsbollerne på billederne er efter afkøling smurt med jordbærglasur:

1 tsk jordbærmarmelade

1 tsk kogende vand

flormelis

… men jeg foretrækker dem nu faktisk med en chokolade/smørglasur:

2 tsk smeltet smør

3 tsk kakaopulver

flormelis

Velbekomme!

 

kys fra cana

   

8 kommentarer

  • Louise

    Mit fastelavnsbolletip: af erfaring med at der ofte er en enkelt bolle eller to der ikke er lukket 110% tæt, ligger jeg dem altid i en papirmuffin-form. Så bliver fylder nogenlunde hvor det skal.

    Og så er fyld med marcipan og nugat

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi L

    Må jeg foreslå at tilføje en tsk. Nutella sammen med cremen – såååå lækkert! :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Cana Buttenschøn

      Åh ja, det har jeg også gjort af og til, men jeg synes nu der er noget helt særligt lækkert over en god hjemmelavet creme uden andet til :)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stina

    Hej. Hvor mange boller bliver der til i opskriften?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Cana Buttenschøn

      Jeg plejer at lave så det passer med cirka 16, men det afhænger selvfølgelig af størrelsen :)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg gjorde det også – købte de gammeldags fastelavnsboller den anden dag hos lagkagehuset. Og blev top-skuffet. De var mere syrlige i dejen end kardemomme-fyldte. Og fyldet var der – i tankerne. I virkeligheden var der stort set inden. Det var så skuffende!
    Men når jeg selv bager løber alt fyldet bare ofte ud… Men de smager nu alligevel skønt. Og væsentlig bedre end Lagkagehusets. Og synes nu de plejer at lave gode boller (te-boller… Min store last).

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Mona Knudsen

      Har et lille tip angår. At holde lidt på fyldet. Bollerne puttet i muffinforme. Inden de stilles til hævning.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny bil, running sushi og en åbning for at stille graviditetsspørgsmål